petek, 16. september 2022

VABILO NA IZLET

Društvo upokojencev Semedela

Jurčičeva 2, 6000 Koper

VABILO NA IZLET V IDRIJO –

MESTO RUDARJENJA IN KLEKLJANJA

  

v sredo 28. septembra 2022        

Smer poti: Koper–Kozina–Postojna–Logatec–Godovič–Idrija–Ledine

Ogledi:

Divje jezero  je kraško sifonsko jezero, ki leži v kamnitem kotlu pod stometrskimi prepadnimi stenami  Črnovrške planote. Jezero je urejeno za obisk kot prvi slovenski muzej in je zavarovano kot naravni spomenik  v naravi.

Idrija je poznana po drugem največjem rudniku živega srebra na svetu, takoj za španskim Almadenom. Bogata dediščina obeh rudnikov je od 30. junija 2012 umeščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine.

Vstopili bomo v Antonijev rov, ki je najstarejši del idrijskega rudnika živega srebra in eden najstarejših še ohranjenih vhodov v rudnik na svetu. Videli bomo tudi idrijsko kamšt, to je največje leseno pogonsko vodno kolo v Evropi in si nato ogledali še idrijsko rudarsko hišo, ki je poseben tip hiše. Sprehodili se bomo po mestu mimo gradu, gledališke stavbe, starega magazina, mestne hiše in cerkve sv. Trojice, prve slovenske realke in nekdanje ljudske šole.

Kosilo: Po ogledu mesta se bomo zapeljali na Ledine, kjer bomo imeli pozno kosilo na turistični kmetiji Pr´Jureč in ogledali si bomo muzej starega kmečkega orodja. Nato sledi povratek proti domu.

Cena: 46,00Evrov za člane in 48,00Evrov za nečlane. V ceni je vštet prevoz, vstopnine in kosilo.

Prijave zbira MARIZA na tel. št. 031 316 877. Vplačilo izleta bo v ponedeljek, 26.9.2022 med 8,30 in 10,30 uro v pisarni društva.

Odhod avtobusa iz Kopra kot običajno: ob 7.30 uri-bivša Soča, 7.40-OŠ AU Markovec, 7.45 - C. na Markovec (ostale vstopne postaje odvisne od prijav), 7.50-Olmo banka, 7.55-Mandrač.

Mariza – sekcija za izlete


Ni komentarjev: