sobota, 30. november 2013

dr. Kavčič zanimivo predavanje


Društvo upokojencev Semedela ( DU Semedela )
Jurčičeva 2, Koper

Člani DU Semedela se redno srečujemo vsak prvi ponedeljek v mesecu v dvorani Krajevne skupnosti Semedela.  Srečanja potekajo že drugo leto v obliki delavnic, pogovorov ali predavanj. Spodbujajo druženje, kreativno preživljanje urice prostega časa, širjenje znanj in vedenj o že znanih in novih temah. Letos smo na prvem srečanju spregovorili o »Pozornosti in spominu« z dipl. psihologinjo Marijo Kovačič Savin. Na drugem (4. 11. 2013) pa je predaval vrhunski strokovnjak prof. dr. psihologije












Vojko KAVČIČ, ki živi in dela v ZDA, sicer pa je naš rojak s Krasa, na temo, ki našo starostno skupino še kako vznemirja, prizadeva in zanima »Umsko staranje, možganska telovadba, demenca ». Dvorana je bila tokrat res premajhna, naši/e  člani/ce so jo napolnili do zadnjega kotička.


Predavatelj nas je iz svojih poglobljenih, dolgoletnih raziskovanj nazorno povedel od zdravih do obolelih možganov, njihovih funkcij in spomina. Starost doleti slej ko prej vsakega, če jo le dočaka. Spremembam, ki so za to obdobje značilna, se ne moremo izogniti. Vendar so lahko ta zrela leta prava zakladnica izkušenj, znanj, spoznanj, lepih in težkih trenutkov oz. bogastvo spominov, če smo le dovolj aktivni. 




Postavljajmo svojemu umu in telesu vedno nove izzive. Ne zaidimo v ustaljen ritem in rutino. Postavljajmo si uganke, do cilja pojdimo po drugi poti, kot smo sicer vajeni in preskusimo se v novih telesnih aktivnostih, kot so joga, plesi,boks, šah,  reševanje križank,  prebiranje knjig, potovanja…Mislimo pozitivno. Ne dvomimo vase, kajti naši možgani premorejo več, kot si mislimo. 

Prispevek: Darinka Koce
Foto Viktor Udovič

Slike si lahko ogledate v albumi slik in video - novi albumi slik - facebook - albumi

Ni komentarjev: