ponedeljek, 23. marec 2015

POTEPANJE PO HRVAŠKI ISTRI Z VIKTORIJO


POTEPANJE PO HRVAŠKI ISTRI Z VIKTORIJO v soboto 14. marca 2015

V lepem sončnem vremenu smo se v soboto 14.03. upokojenci Semedele podali po stari rimski cesti FLAVIANI iz Kopra čez križišče  Šmarje, skozi Kaštel in Buje, nad Limskim kanalom vse do mesteca Bale. 





Nedaleč od obale in Pulja (Pule) smo se sprehodili ob domiselno obnovljenem dvorcu iz dveh obrambnih stolpov nekdanje trdnjave in po zgledno parkovno urejenih kotičkih po mestecu. 






Ves čas nam je dobro znana vodnica izleta, domačinka iz Puč Viktorija Štromar, v simpatičnem narečju pripovedovala o zgodovini teh krajev skozi stoletja in nas zabavala z anekdotami, zanimivimi legendami o ljudeh, ki so tod živeli. Opisi so bili tako duhoviti in doživeto povedani, pa tudi podprti z lastnimi izkušnjami pripovedovalke, ki je delala kot učiteljica po teh slovenskih krajih, da smo v salvah smeha preživeli tako rekoč ves čas vožnje v avtobusu. Ta je spretno vijugal levo-desno, gor in dol - po sicer asfaltiranih, toda zelo ozkih hribovitih cestah Istre. Izvedeli smo, da je sedaj le 10% polotoka Istra slovenskega, 1% italijanskega, večinoma pa je hrvaški. 






Daljši postanek smo naredili v Sveti Foški. Tam je znana zelo stara cerkvica, zgrajena na samotnem terenu, z močnimi izvori pozitivnih zemeljskih sevanj, ki naj bi omogočala čudežna ozdravljenja tako težko bolnih, kot tudi invalidov. Pred odhodom nam je skrbnik cerkvice ponudil v odkup domače pridelke: med, cvetni prah, ovčji, kozji in kravji sir, pa tudi namočene borovnice in klobase – in tako smo posredno omogočili, da bodo dobre sile tudi v bodoče še delovale. 









Najjužnejša točka našega potepanja je bil VODNJAN, ki tudi leži na stičišču dobrih pozitivnih silnic, zmajeve črte. Ogledali smo si mesto, ki se je začelo razvijati pred več kot 2000 leti, ko so Rimljani osvojili ozemlje Istre in začeli graditi rimske vile, razvijati poljedelstvo in trgovino . 






Ta del južne Istre so naravna vrata trgovskih poti vzhod-zahod, zato je pogosto menjal gospodarje. Rimljane, Gote, Bizanc, Franke, Akvilejske patriarhe, Benetke, Francoze, Avstro Ogrsko in Italijo ter končno Jugoslavijo oz. Hrvaško. Tu se stikata romanski in slovenski svet. Lepoto in značaj mesta poudarjajo mnoge stare palače, grbi, skoraj 3 km dolga ulica z veliko trgi. Pogled z zraka daje podobo drevesa z vejami.  Mesto je muzej na prostem. Od leta 1991 je samostojna občina, ki ima skupaj z okoliškimi naselji več kot 8000 prebivalcev. Ima vse možnosti za nadaljnji  gospodarski in kulturni razvoj, podobno kot tudi sosednja občina Bale. 








Največji  sakralni objekt tega območja je Župna cerkev Sv. Blaža; velikosti 55x32 m, zvonik pa je visok kar 60 m. V njej smo si ogledali najbolj znane mumije v Evropi in druge relikvije. 

Ta obisk je bil istočasno izlet v preteklost in bodočnost, saj dokazuje in priča, kaj vse lahko človek ustvari skozi stoletja. Izlet smo sklenili z obilnim in okusnim kosilom v konobi  v Krculih. 
Tako veselo doživetega izleta ne bom nikoli pozabila. 

Video:


Zapisala: Angela KUHAR
Fotografije je prispeval organizator izleta Dušan POPOVIČ
Slike si lahko ogledate v albumi slik in video - novi albumi slik - facebook - albumi

Ni komentarjev: