petek, 1. november 2019

V ZDRAVILIŠČA ZA LEPŠO JESEN ŽIVLJENJA


V organizaciji Kluba upokojencev Sloveniji je izboljševalo in utrjevalo svoje zdravje v zdraviliščih v BiH in na Hrvaškem v letošnjem letu okoli 90 upokojenk in upokojencev z vse Primorske. Na razpolago so imeli več terminov, tudi z avtobusi, ki so peljali iz Kopra, s Kozine in iz Nove Gorice.  Zadnja večja skupina iz Slovenske Istre se je odpravila v zdravilišče KALOS na otoku Korčula. V Času od 15. do 25. septembra 2019 jih je razvajalo poznopoletno vreme, s temperaturo morja do 25 stopinj. Ponovila se je zgodba letovanj v prejšnjih letih: cena za vse, kar dobiš, 463 EUR na osebo v dvoposteljni sobi.

   


Za doživetje na Korčuli za navedeni denar vključuje prevoz z avtobusom in trajektom tja in nazaj, 10 dni morja, nastanitev s tremi obroki dnevno, medicinsko obravnavo, 3-4 izbrane terapije dnevno, z manjšim doplačilom pa še izleti, piknik na kmetiji KOLE. Največje doživetje za letošnje udeležence pa je bila novost, celodnevni izlet na  Lastovo in na bližnji biserni otoček Saplun.
 



Video - vodnica razlaga posebnosti otoka in prebivalcev.

Na Saplun smo se peljali v dveh delih. Ladijca za prevoz je lahko sprejela le po 28 potnikov. Z vrha Lastova se je prva skupinica odpravila peš do pristanišča v zalivu spodaj. Druga je ostala za ogled mesta Lastovo in nam sledila 2 uri kasneje.


Na nenaseljenem otočku smo se lahko kopali v zalivčku s peščeno plažo. Kosilo smo imeli pod borovci na prostem, oče in sin pa sta nas postregla z na žaru pečeno moreno in vsem, kar sodi zraven;  kozarcem vina in po želji tudi s korčulansko travarico.
  


Ko se je prva skupina 22 potnikov in potnic vračala na Lastovo je za dodatno kapljo adrenalina poskrbela barka. Motor je zakašljal in utihnil. Poskusi, da bi ga znova zagnali, so bili zaman.


Video: prepuščeni vetru.

V akcijo je stopil naš voznik – mladi Srb Jovica, ki je v službi pri Nomagu šele 3 mesece. Po posvetu po mobitelu s sinom našega čolnarja,  sta se spustila pod krov in po slabe četrt ure malo popacana s črnim oljem vrnila. Ponovni poskus zagona motorja je uspel in veselo smo nadaljevali pot proti Lastovu. Nekatere je bilo med čakanjem in poslušanju šumenja valov krepko strah, drugi so se smejali in nizali duhovite ideje za reševanje. Med temi, da pošljemo Jovico po avtobus....  Nomago je preverjeno zanesljiv prevoznik.
V skupini nas je bila polovica »ponavljačev« z lanskega in predlanskega leta. Med temi Minka in Lojze:


V lepem sončnem vremenu smo si spet ogledali mestece Korčula, kjer naj bi se rodil znani srednjeveški popotnik Marko Polo, ustavili smo se v mestu Blato, ki je imelo nekoč toliko prebivalcev kot cel otok, zdaj jih premore le še slabo četrtino. Posebnost je bil dalmatinski večer, saj smo po nastopu mlade folklorne skupine iz Vele Luke počastili tri sopotnike, ki so v času našega bivanja v Kalosu imeli rojstni dan. Koprčanka ROZALIJA PETERKA je praznovala 90. rojstni dan.
   


Drobna gospa, ki jo Koprčani srečujemo, ko s kolesom brzi po mestu in skozi krožišča,  je bila na letovanju v organizaciji Kluba upokojencev Slovenije že sedmo leto zapored. In še bo šla.  Dokler bo živa ne bo zamudila nobene naše poti iz Kopra, zatrjuje.

Zadnja večerja je potekala na kmetiji KOLE.  Sončen večer, dobra glasba, korčulanske specialitete za predjed, tuna z žara za glavno jed… pa naj povedo več kar fotografije…
 

domača klapa s pevko, ki je hkrati tudi receptorka v zdravilišču KALOS.

profesorice v elementu 
   

in takole, pečenje z žara
  


In potem odhod – iz Vele luke, spomini na kopanje v zalivčku Prižba in načrti za prihodnje leto….
 


Termini in zdravilišča za leto 2020 so že v pripravi. Prva skupina bo potovala iz Kopra v Banja Slatino 19. aprila za 10 dni, na Korčulo bomo potovali 6. junija  do 16 junija, v jeseni predvidoma še enkrat v Banja Slatino, znova bomo odšli v Crikvenico, popolnoma na novo  pa konec maja v Zlatibor – v Srbijo in oktobra 2020 v Igalo v  Črni gori. Zanimive možnosti, o katerih velja razmisliti in si rezervirati čas.

Prispevek: Ida Kogej
Fotografije in videoi: Ida Kogej

Ni komentarjev: