torek, 9. april 2024

IZLET V BENEČIJO

Kratka predstavitev postaj našega enodnevnega izleta v Beneško Slovenijo

Uvod: 55 članov in članic našega DU Semedela smo se na lepo sončno soboto šestega aprila odpravili na tretji spoznavno razvedrilni izlet v zamejstvo. Tokrat k našim rojakom v Benečijo. Znova je bila naša vodnica Mirjam Muženič, ki je vso pot dobro naštudirala in tudi ocenila, ali bo dolg rumeni avtobus, s katerim smo se peljali, zmogel vse ovinke do zastavljenih ciljev. Je zmogel, po zaslugi voznika , ki je moral tudi na posebno vožnjo po gozdu, da se je lahko obrnil in nas peljal proti Špetru. Mirjam nam je obrazložila kraje in ljudi ob poti skozi beneške kraje. Izvedeli smo marsikaj, česar v običajnem turističnem programu nimajo. Takole je zapisala po vrsti po postajah, kjer smo podrobneje spoznavali znamenite kraje.

»Redipuglia ali Sredipolje- največji in najveličastnejši spomenik padlim v prvi svetovni vojni v Italiji, ki hrani posmrtne ostanke več kot sto tisoč vojakov, padlih v okolici. Celotna struktura sestoji iz treh nivojev in simbolizira vojsko, ki se spušča z neba. Spomenik je javnosti na ogled od septembra 1938. leta.

Čedad je mesto ob reki Nadiži, ki ga je ustanovil že Julij Cezar. Je prestolnica Furlanije in tudi pomembno središče tamkajšnjih Slovencev, ki imajo v svoje Kulturno društvo Ivan Trinko, redakciji časopisov Dom in Novi Matajur, gledališče Ristori z vsakoletnim Dnevom emigranta.

 Hudičev most pod katerim teče reka Nadiža

 
Na poti smo veliko izvedeli o Beneških Čedermacih, predvsem o Pasqualu Gujonu, dolgoletnem župniku na Matajurju, ki je pridigal v cerkvah tudi v času fašizma, ko je bilo to prepovedano. Leta 1974 je izdal knjigo, ki dokazuje, da so beneški Slovenci svobodno ljudstvo in, da so se avtonomno upravljali skozi tisoč let. Duhovnik Božo Zuanella, brat duhovnika in odličnega izdelovalca ikon, pa je avtor knjige Mračna leta Benečije, ki govori o organizaciji Gladio. To struktura je nastala kot posledica hladne vojne, ko so v okviru zveze NATO nastajale organizacije, ki naj bi v primeru sovjetske invazije delovale za sovražnikovimi linijami z obveščanjem, diverzantskimi akcijami in podobno. Zaradi avtorstva se je moral braniti tudi na sodišču.

Castelmonte ali Stara gora pri Čedadu je priljubljena romarska pot zlasti Beneških Slovencev in Furlanov, znana po kipu črne Marije z detetom, ki je star že 600 let. Tam je v 15. Stoletju nastal tudi Starogorski rokopis, ki je eden najstarejših v slovenskem jeziku. Svetišče od leta 1913 upravljajo bratje kapucini.

Muzej SMO v Špetru je multimedijsko okno z nazornim prikazom posebnosti beneškega prostora. Sodi v okrilje Inštituta za slovenski jezik in kulturo, katerega predsednik je Giorgio Bancig. Mukotrpno nastajanje dvojezičnega vrtca in osnovne šole v Špetru je orisala dolgoletna, zdaj upokojena ravnateljica Živa Gruden. Spleteno gosto mrežo dobrososedskih odnosov pa je predstavil župan Kobarida na slovenski strani državne meje Marko Matajurc. Udeleženci izleta smo v Špeter pripeljali tudi večje knjižno darilo za Dvojezično šolo v kraju.

Besedilo: Mirjam Muženič

Fotografije: Ida Kogej in Zdenka Petek.

Več slik si oglejte tu 

Ni komentarjev: