četrtek, 15. december 2022

IZLET V LJUBLJANO

 

NA OGLEDU PRAZNIČNE LJUBLJANE

Opravili smo še zadnji letošnji izlet, tokrat v praznično Ljubljano v soboto dne 17. decembra 2022. Organizirala ga je naša članica Mariza Viragh. Iz Kopra smo odšli ob 11. uri. Napovedanega dežja je bilo le za vzorec, podobno je bilo tudi s snegom. Padati je začel malo po Postojni. Velike krpe snežink so se lepile na vetrobransko steklo avtobusa. Ko smo se ustavili na Lomu pa je bilo že toliko snega, da so se visoke smreke ob avtocesti odele v belino in globoko povesile svoje veje. V Ljubljani je vstopil turistični vodnik – Klemen - in skupaj smo si ogledali zanimivosti, ki nam jih ponuja naše glavno mesto.


Jutranji centimeter snega je pobrala odjuga, tudi deževati je nehalo, tako da smo se brez težav sprehodili po Miklošičevi ulici do Tromostovja, se ustavili ob Prešernovem spomeniku, nato pa nadaljevali v smeri tržnice in skozi stari del Ljubljane mimo Robovega vodnjaka do mestne hiše. Vstopili smo v notranje atrije palače, kjer že nekaj mandatov kraljuje župan Zoran Jankovič.


Klemen nas je na vsakem koraku opozarjal na arhitekturne značilnosti stavb ter mostove čez Ljubljanico, s posebnim poudarkom na Plačnikovih idejah in delu. Ogledali smo si zgradbo Narodne in univerzitetne knjižnice- NUK- in tudi parcelo, kjer naj bi po dvajsetih letih dogovarjanj končno začel rasti NUK 2. Od daleč smo videli tudi ljubljanski nebotičnik, ki je bil v času nastanka najvišja stavba kraljevine Jugoslavije. Kvadratasta stavba, ki pa ima čisto na vrhu okroglo »kapelco« s konico. Če so vse drugo delali drugi, pa je ta dodatek Plečnikov. Kot sivo eminenco arhitekturnega urejanja Ljubljane so ga vprašali za mnenje o nebotičniku, ko je le-ta že stal. Ni mu bil všeč, pa mu je dodal nekaj svojega. Za boljši vtis….

Toliko iz poučnega dela izleta. Za tem smo imeli dve uro in pol »prosto«, ko smo si po skupinicah ali v dvoje privoščili pijačo in jedačo za čas kosila. Slaščičarne ali lokala s hrano ni bilo težko najti.

Vmes se je stemnilo, prižgali so božično-novoletno razsvetljavo, po ulicah se je začutilo praznično vzdušje. Tujih turistov, skupin slovenskih obiskovalcev in domačinov je bilo toliko, da si se komaj prebijal med njimi. Dišalo je po »kuhančkih«, cimetu in vaniliji, z vseh strani je prihajala glasba.

Video si oglejte tu   nato (klikni na sliko)

Ob pol šestih zvečer smo se ob Kongresnem trgu povzpeli na svoj rumeni avtobus in se odpeljali v Koper. Za piko na i je poskrbel naš voznik, ki je zavil v mesto po smeri center, tako da smo se zapeljali še po okrašenih vpadnicah Kopra, po celi Pristaniški mimo obnovljene tržnice in Čudolandije, pa dalje ob Luki in nazaj mimo OŠ Koper na postajo ob tržnici. Dobro razpoloženi smo družno ugotavljali, da je Koper lepše okrašen kot Ljubljana. Voščili smo si vse najboljše v novem letu in si zaželeli čim več lepih izletov.

Koper 20.12.2022 Predsednica UO DU Semedela Ida Kogej

Ni komentarjev: